Suç Gelirlerinin Aklanması Hukuku
Suç gelirleri, bir başka ifadeyle suçtan kaynaklanan malvarlığı, suç işlemek suretiyle elde edilen iktisadi kıymetlerdir. Öncül suçtan kaynaklanan bu iktisadi kıymetlerin değerinin yüksek olması, bunların ekonomik sisteme sokulmasını zorlaştırmaktadır. Yetkili mercilerin denetimlerini aşmak amacıyla, söz konusu iktisadi kıymetler belirli işlemler yapılarak yasal yollardan elde edilmiş gibi ekonomik sisteme dahil edilmektedir. Böylece, suçtan elde edilen iktisadi kıymetler ile suç arasındaki bağlantı kesilmektedir. İşte bu filler, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerinin aklanması suçunu oluştururlar.
Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerinin aklanması suçu, öncül suçun izlerinin silinmesine neden olması ve kayıt dışı ekonomi yaratması nedenleri ile dünya genelinde özel öneme sahiptir. Madalyonun diğer yüzü ise, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerinin başka suçların işlenmesine yönelik finansman sağlanması amacıyla kullanılabilmesidir. Bu nedenle de giderek daha fazla uluslararası anlaşmanın konusunu oluşturmaktadır.
Keza, suç gelirlerinin aklanması sürecinde sıklıkla finansal kurumların kullanılmak istenmesi, finansal kurumlarda hesap açılışları ve işlemlerde ulusal ve uluslararası düzeyde özel takibi gerektirmiştir.
Başaran Hukuk Bürosu’nda, suç gelirlerinin aklanması hukuku alanında; aklama (AML) politika ve prosedürlerine ilişkin Türkiye, Almanya, Hollanda ve İsviçre’deki yasal mevzuatın yanı sıra uluslararası hukuktaki düzenlemelere ilişkin danışmanlık hizmeti verilmektedir.