Köşe Yazıları

Trilyonluk vergi davasını Apple niçin kaybetti?

Geçtiğimiz hafta, Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD), İrlanda’nın Apple’a devlet yardımı yasağına aykırı şekilde vergi avantajı sağladığına karar verdi (C-465/20, t.10.09.2024). Karar neticesinde, Apple İrlanda’da 13 milyar euro vergi ödeyecek.

İhtiyati haciz dalgası!

Yurdun dört bir köşesinden “ihtiyati ha­ciz” sesleri geliyor, en başta da banka hesaplarına. Nedeni ise, vergi!

Enflasyon düzeltmesinde Şimşek ne yapabilir ne yapamaz?

Enflasyon düzeltmesine ilişkin 563 sıra no’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (563 sıra no’lu VUK-GT), 31 Ağustos 2024’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Gece gündüz çalışarak enflasyon düzeltmesini yapıp geçici vergi beyannamelerini buna göre veren mali müşavirler haklı bir serzeniş içindeler. Tartışmalar iyice alevlenmiş durumda ve özellikle şu iki noktada toplanıyor:

Enflasyon düzeltmesinde mükellefleri ve mali müşavirleri bekleyen tehlike

Türkiye’de vergi düzenlemeleri karmaşık, belirsiz, sık değiştiriliyor ve üstelik bu değişiklikler torba kanunlarla yapılıyor. Bu durum mükellefler bakımından büyük bir sorun.

Katılma payı karşılığında entegre mükellef bilgi sistemi!

Vergi idaresi, mükelleflere ait “vergi kimlik no/TCKN, mükellefiyet bilgisi, vergi levha­sı, gelir vergisi, kurumlar vergi­si ve katma değer vergisi beyan­nameleri ile diğer beyanname­ler, bilanço, gelir tablosu, işletme hesabı özeti, serbest meslek he­sap özeti, gelir ve kurumlar ver­gisi beyannamesi ekindeki di­ğer tablolar, borcu yoktur yazı­sı” gibi bilgileri, “katılma payı” karşılığında elektronik ortam­da entegre sistemler üzerinden üçüncü kişilerle paylaşmaya ha­zırlanıyor.

Kayıt dışı ekonomi, vergi denetimi, yargı

Her vergi denetiminde, temel hak ve özgürlükleri sınırlandırdığından, ilgili Anayasal ilkelere uyulması şart. Vergi idaresinin kesin ve icrai nitelikli tüm idari işlemlerine dava açılabilir. Uygulamada doğal olarak tarh, vergi cezası, stopaj ve ödeme emri işlemlerine karşı davalar öne çıkmaktadır.

Uzlaşmasız vergi usul olur mu?

Uzlaşma”, ülkemizde çok eleştirilen kurumlardan biriydi. Çünkü, Vergi Usul Kanunu’ndaki (VUK) uzlaşma düzenlemele­ri, idare ile mükellefin, -tarh ya da tahakkuk edecek- vergi aslı miktarı üzerine doğrudan anlaşmasına izin veriyordu.

Bir acayip Katma Değer Vergisi

Özel hesaba alınan sonraki döneme devreden KDV, mükellefin 3 yıl içindeki talebi üzerine gelir/ kurumlar vergisinin tespitinde gider olarak dikkate alınabilecek. Ancak, bunun için önce talepten itibaren bir yıl içinde inceleme yapılması gerekiyor.

Maliye’nin gözü işletmelerin üzerinde!

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bu hafta görüşülmesi beklenen yeni vergi paketinde işletmeleri doğrudan ilgilendiren iki madde öne çıkıyor. Bunlardan ilki yurt içi asgari kurumlar vergisi (YAK), diğeri de yoklamaya dayalı izaha davet modeli (YDİM).

Almanya’da işletme vergisi reformu yolda

Ekonomik gücü tartışma­sız olan Federal Alman­ya’nın bu gücündeki en önem­li paylardan biri, kuşkusuz iş­letmelerine aittir. Almanya, işletmeleri sayesinde, ihra­cat şampiyonu bir ülkedir ve bireysel işletme markaları­na güven dünya çapında çok yüksektir.

Paketteki ek kurumlar ve ek gelir vergisine Anayasa Mahkemesi ne der?

Türkiye’nin geçmişinde “net aktif vergisi (NAV)” denilen bir vergi olduğunu kaç kişi hatırlar? NAV’ı getiren 4 Mayıs 1994 tarih 3986 sayılı Kanun’un çıkarılış gerekçesi “kamu finasmanı açığı”ydı ve sadece NAV’ı değil, yanında ekonomik denge vergisi, ek motorlu taşıtlar vergisi ve ek gayrimenkul vergisi de öngörüyordu.

Yeni vergi paketi

Beklendiği gibi, Hükümet yeni bir vergi paketini TBMM’ye getirmeye hazırlanıyor. Sayın Cumhurbaşkanı’na Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ya­pılan sunum kamuoyunun bilgisine girdi ve tartışmalar başladı.

Yeni düzenleme vergi mükellefleri için ne anlama geliyor?

1 Haziran 2024’den itibaren kişisel veri­ler, kişinin rızası olmaksızın yurt dışı­na aktarılmaya başlandı. Bu bilgilere tabi ki vergi mükelleflerine ait bilgiler de dahil.

Hadi inşallah, gri listeden çıkıyoruz!

FATF (Mali Eylem Görev Gücü) tarafından hazırlanan gri liste, kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede eksiklikleri olan ülkeleri içeriyor. Gri listede olmak, uluslararası finansal işlemleri zorlaştırıyor ve yatırımları caydırıyor. Türkiye maalesef 2021’den beri bu listede yer alıyor.

Küresel asgari vergi sadece “sen vergilendirmezsen ben vergilendiririm” mi?

Hasılatı 750 milyon euronun üzerinde olan çok uluslu şirketler için kabul edilen küresel asgari kurumlar vergisinin çıkış noktası, OECD/G20’nin BEPS Projesi’dir (matrah aşındırma kar kaydırma).

Kripto varlıklara ilişkin kanun teklifine eleştiriler

16 Mayıs perşembe günü TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifi ile, uzun süredir beklenen düzenlemeler nihayet gün ışığına çıktı.

Tahsil edilemeyen alacaklarda KDV indirimi

Ekonomik sıkıntılar nedeniyle şirketlerin son dönemde yaşadığı önemli sorunlardan biri de tahsil edilemeyen alacaklarda KDV indirimi. Şirket mal ya da hizmet satışı için faturayı kesip gönderiyor, KDV’yi beyan edip ödüyor, ancak alıcıdan tamamen ya da kısmen ödeme alamıyor. Bu durumda ödediği KDV’yi geri alabilir mi?

Vergi kesenlerin hukuki ve mali yükü niçin karşılıksız kalıyor?

Stopaj, kaynakta vergi kesintisi anlamına gelir. Aralarındaki hukuki ilişki gereğince bir kimsenin diğer bir kimseye yaptığı/ yapacağı ödemenin tamamını vermeyip, ödemeyi alacak olanın/alanın bu ödeme gereğince mükellefi olduğu vergi miktarını ödenecek tutardan kesmesi ve kalan kısmını ona ödemesi şeklinde gerçekleşir.

Kurumlar vergisi beyannamesinde Anayasa’ya aykırı finansman gideri kısıtlaması

Türkiye’de FGK’nın şirketlerin öz sermaye yapısını güçlendirmeye hizmet ettiği kabul edilmektedir. Buna karşılık OECD BEPS (Eylem 4) yaklaşımında ve Avrupa Birliği’nde (AB) (2016/1164 sayılı Direktif ) FGK, şirketlerin dış kaynaklı finansmanı aşırı kullanarak bunu bir agresif vergi planlaması aracı olarak kullanmalarını önleme amaçlıdır. Türkiye’de ve AB’deki FGK, içerik bakımından da birbirinden farklılaşmaktadır.

Anayasa Mahkemesi’nin ek vergi kararı ve “kamu yararı” dilemması

Anayasa Mahkemesi (AYM) geçtiğimiz hafta, 2023 Mart’ında çıkan 7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un kurumlara ek vergi getiren düzenlemesinin (7440 SK md.10, f.27) Anayasa’ya (AY) aykırı olmadığına karar verdi (K.2024/82). AYM özetle, bu düzenlemenin;

Gümrük Birliği ve Steinmeier’in ziyareti

Federal Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier 22-24 Nisan 2024 tarihleri arasında Türkiye’de olacak.On yıldan beri Cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleşecek ilk ziyaret! Türkiye -Almanya ilişkileri çok boyutlu olduğundan konuşulacak konu fazla. Ancak, Türkiye bakımından ajandanın baş konulardan biri ekonomi: Türkiye’ye yeni yatırımların ve başka coğrafyalarda ekonomik işbirliklerinin yanı sıra Gümrük Birliği’nin (GB) modernleştirilmesi.

Grup şirketlerde gümrük kıymeti ve transfer fiyatlandırması

Avrupa Birliği’nde (AB) Paskalya tatili yeni bitip çalışma başladığından, oradaki şirketleriyle iş yapan işletmelerimiz tatil yapmıyor.

Halk vergilere dur dedi!

Adalet ve Kalkınma Partisi, 2024 yerel seçimlerinde büyük bir oy kaybına uğradı, pekçok yerde yönetimi kaybetti. Bunun tek bir nedeni yok, ama en önemli nedeni ekonomi.

Vergi “kötü alışkanlıkları” önler mi?

Türkiye’de 2023 yılında, tütün ve alkol mamulleri üzerinden elde edilen özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarı, (146.282 + 62.960=) 209 milyar 242 milyon TL olup, 2024 yılında bunun (251.577 + 107.575 =) 359 milyar 152 milyon TL’ye çıkması beklenmekte. Tütün ve alkollü mamul tüketimi üzerinde ÖTV ve katma değer vergisi (KDV) var.

Seçim sonrası vergi tablosunda Mehmet Şimşek’in söylemedikleri!

Yerel seçimler sonrasında ekonomide ciddi önlemlerin alınacağı ve vergi yükünde artışlara gidileceği beklentisi, Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’i konuyla ilgili açıklamalar yapmaya zorladı.

Enflasyon düzeltmesi: Bilançolarda dikenli gül bahçesi

Batı ülkelerinden farklı olarak Türkiye’de muhasebe ilke ve kuralları konusunda da öncülüğü kamu yapmıştır. Batı ülkelerinden farklılaşan bir diğer nokta, muhasebe ilkeleri ve bu bağlamda ticari bilanço ilke ve kuralları bakımından ticaret hukukunun vergi hukukunu değil, aksine vergi hukukunun ticaret hukukunu etkilemiş olmasıdır.

Yeni yargı paketinde vergi suçlarıyla ilgili düzenlemeler

Sekizinci Yargı Paketi şeklinde isimlendirilen “Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM Adalet Komisyonu’ndan geçti. TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeler sonrasında kabul edilerek mart başında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Kripto varlıklar nasıl vergilendirilecek? – 3

“Kripto varlıklar (KrV) nasıl vergilendirilecek” başlıklı dizinin sonuncusunu oluşturan bu haftaki yazıda, KrV’nin -genel bütçeye giren- “harcamalar üzerinden alınan vergiler”in konusu olmasını ele alacağım.

Kripto varlıklar nasıl vergilendirilecek? – 2

Geçtiğimiz hafta, kripto varlıklar (KRrV) ile ilgili olarak ülkemizde yapılması planlanan yasal düzenlemeye değinmiş, bunların AB Kripto Varlık Piyasaları Tüzüğü’ndeki düzenlemelerle uyumlu olmasının önemine işaret etmiş ve servet vergilerinin konusu olarak ne şekilde vergilendirileceğini ele almıştım.

Kripto varlıklar nasıl vergilendirilecek? – 1

Kripto varlıkların (KRV) vergilendirilmesi, kural olarak ulusal hukukun konusudur. Bu nedenle de, ulusal hukukun kripto varlığı hukuki açıdan nasıl nitelendirdiği önemlidir.

Vergi danışmanının vergi kaçakçılığı suçunun faili olması!

Vergi danışmanı (tax advisor), vergi hukuku alanında uzman bilgisine sahip ve bu bilgisini profesyonel bir hizmet olarak sunan kişidir. Vergi danışmanı olarak karşımıza özellikle iki kesim çıkar: Avukatlar ve mali müşavirler.

Avrupa Birliği Kripto Varlık Piyasaları Tüzüğü

Blok zincir teknolojisinin finans sektöründeki en önemli uygulamalarından biri olan kripto varlıklar (KrV), bazı yatırımcılara büyük kazançlar sağlarken, bazılarına da büyük zararlar yaşattı.

Yabancı sermaye nereye gidiyor?

Son yirmi yıldır kurumlar vergisi oranları dünyada düşme eğiliminde. 1980’de dünyada ortalama kurumlar vergisi oranı %40,18’di. Örneğin, daha 2017 yılında ABD’deki kurumlar vergisi oranı %39’un biraz altındaydı. Aşağıdaki tablo, bazı devletlerde işletme kazançları üzerinden alınan vergilerin toplam oranını gösteriyor.

2023, mükellefleri şoka uğrattı!

2023 yılı vergiler bakımından son derece hareketli ve renkli bir yıl oldu. Hepsini tek tek saymak mümkün değil; ama bir kısmını anımsatmak bile mükelleflerin renk skalasından hangi rengi kendilerine yakın görecekleri konusunda ipucu verecektir herhalde.

Amazon 250 milyon euroluk vergiden nasıl kurtuldu?

Amazon, geçtiğimiz hafta Avrupa Adalet Divanı (AAD) önündeki 250 milyon euroluk davasını kazandı (C-457/21, 14.12.2023). Dava, Lüksemburg’un Amazon’a hukuka aykırı şekilde devlet yardımı sağlayıp sağlamadığına ilişkindi.

Gerekçesiz idari işlemler

Ülkemizde vergi idaresinin çıkardığı tebliğ, sirküler ya da tarh gibi idari işlemlerin vergi yasalarına uygunluğu konusunda zaman zaman sıkıntılar yaşanır.

Bir hukuk devleti örneği

Almanya’da ana haber bültenleri 15 dakika sürer. Eğer o gün Federal Alman Anayasa Mahkemesi’nden (BVerfG) bir karar çıktıysa, hem ana haber bültenlerinin hem de gün içindeki kısa haberlerin ana başlıklarından biri bu karardır.

Enflasyon düzeltmesinde sorunlar ve bankalar

Enflasyon düzeltmesi teknik bir konu olmakla birlikte, teorik açıdan vergi hukukundaki temel mantığı, enflasyonun olduğu dönemlere ilişkin rakamların enflasyondan arındırılarak “gerçek” mali gücün ortaya çıkmasını sağlamaktır.

Vergi ödememeye teşvik

14 Kasım 2023 tarih ve 7782 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile gecikme zammı oranı 14.11.2023’den itibaren aylık %2,5’dan %3,5’a, yani yıllık %30’dan %42’ye çıkartıldı. 30.12.2019-20.07.2022 arasında, aylık %1,6’, yıllık %19,2’ydi. Gecikme zammı, vadesinde ödenmeyen vergi (/kamu) borcuna vade bitiminden itibaren hesaplanır. Bir de, gecikme faizi var.

Türkiye’nin Uluslararası Vergi Rekabeti Endeksi’ndeki 7’nciliği

ABD merkezli bir vakıf olan Tax Foundation’ın OECD ülkelerini dikkate alarak hazırladığı 2023 Uluslararası Vergi Rekabeti Endeksi Sıralaması’na göre, Türkiye 2022’deki 10’culuğundan üç sıra yükselerek 7’ncilikte bulunuyor. Listenin başında sırasıyla, Estonya, Letonya, Yeni Zelanda, İsviçre, Çek cumhuriyeti ve Lüksemburg yer alıyor.

Küresel vergi kaçırmada güncel durum: Milyarderler sıradan vatandaştan daha az vergi ödüyor!

Kısa bir süre önce, “AB Vergi Gözlemevi” Küresel Vergi Kaçakçılığı 2024 Raporu’nu açıkladı. Özellikle son on yılda ülke bazlı raporlamalar, banka bilgilerinin otomatik değişimi gibi araçlarla vergi idarelerinin elinde mükelleflerle ilgili bilgiler konusunda bir patlama yaşanıyor.

Değerli Konut Vergisi Anayasa’ya aykırı mı? (II)

Geçen haftaki yazımda, Anayasa Mahke­mesi’nden (AYM) farklı olarak (AYM t.18.05.2023, E.2020/11 ve E.2020/42) değerli konut vergisinin (DKV) Anayasa’ya ay­kırı olduğu düşüncesinde olduğumu belirtmiş ve DKV’nin emlak vergisinden (EV) farklı bir vergi olmadığı, verginin mali güçle orantılı ol­ması ilkesine aykırı olduğuyla ilgili açıklama­larda bulunmuştum.

Değerli Konut Vergisi Anayasa’ya aykırı mı? (I)

Geçtiğimiz hafta Sayın Hocam Prof. Dr. Dilek Yılmazcan tarafından Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde “Hukuki ve Mali Yönden Taşınmaz Hukuku” başlıklı önemli bir hibrid toplantı düzenlendi.

Şirketlerin raporlama yükümlülükleri artıyor!

5 Ocak 2023’den beri yürürlükte olan Yeni AB Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlaması Direktifi (Corporate Sustainability Reporting Directive [CSRD]) çerçevesindeki raporlama yükümlülükleri, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren başlıyor.

Ek MTV mükellefleri Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitmeli mi?

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 28.09.2023 tarih ve E.2023/131 sayılı Ek MTV’ye (EMTV) ilişkin kararı 6 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Ek MTV’de kamu yararı argümanı

Ek MTV’yi (EMTV) getiren 14.07.2023 tarih ve 7456 sayılı “6/2/2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” (7456 SK) md.1, Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından bu Perşembe günü görüşülmeye başlanacak.

Ek MTV’nin iptali halinde mükellefin durumu

14.07.2023 tarih ve 7456 Sayılı Kanun’un Ek MTV’yi (EMTV) getiren 1’inci maddesinin Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasıyla Anayasa Mahkemesi önünde dava açılmış olup, Anayasa Mahkemesi’nin bu düzenlemeyi iptal etmesi beklenmektedir.

G20’den vergi mükelleflerine yakın takip!

9-11 Eylül 2023 tarihleri arasında Hindistan’da yapılan G20 Zirvesi’nde görüşülen konulardan biri de vergiler. G20’de alınan kararların hukuki bir bağlayıcılığı olmamakla birlikte, politik bağlayıcılığı var ve bu nedenle sonuçları görülüyor. Özellikle de, 2009’da G20 devlet/hükümet başkanları düzeyine yükseltildiğinden beri.

Sayın Mehmet Şimşek’e açık mektup

Sayın Bakan, Bakanlığınız teşkilatı içinde yer alan Risk Analiz Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı 2023-2025 dahil olmak üzere resmi raporlarda bir rakam verilmemekle birlikte, Türkiye’de kayıt dışı ekonominin %30 ile %40 arasında olduğu  tahmin edilmektedir. Bunun %30 olduğu kabul edildiğinde dahi, ülkemizde, hukuk tanımazlığın, haksız rekabetin, devletin gelir kaybının, vergi yükü dağılımındaki adaletsizliğin ne yazık ki çok yüksek boyutlarda olduğu görülmektedir.

Tüketicilerin banka kredileri üzerinde ağır vergi yükü

Ek vergi ve vergi artışları, enflasyon, her tür mal ve hizmete zam derken ağır bir mali yükle karşı karşıya kalan halk krediyle biraz rahatlama umuduyla bankalara koştuğunda, muhtemelen bir feryat da orada atacak.

Özel Tüketim Vergisi mülkiyet hakkına müdahale noktasına geldi!

Ne yazık ki olan oldu ve 7456 sayılı “6/2/2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motolru Taşıtlar Vergisi İhdası İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” (7456 SK) 14.07.2023’de Meclis’de kabul edilerek, Cumhurbaşkanı’nın uygun bulmasını takiben 15 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete’de (RG) yayımlandı.

Vergi yağmurlarında beraber ıslanırken şemsiye ihtiyacı

Beklemiyor değildik bu yağmurları. Hatta ne şekilde olacağı konusunda tahminlerde bulunuyorduk. Görünen köy kılavuz istemez misali, doğruluğu şüphe götürür ekonomi politikaları, depremler, genel seçimler, EYT’nin çözümü, asgari ücrete, memura, emekliye zam derken kuruyan bütçeye yağmurun şart olduğunu biliyorduk da, belki naif bir şekilde insaflısını umuyorduk. Ne yazık ki öyle olmadı.

Tüketicilerin banka kredileri üzerinde ağır vergi yükü

Ek vergi ve vergi artışları, enflasyon, her tür mal ve hizmete zam derken ağır bir mali yükle karşı karşıya kalan halk krediyle biraz rahatlama umuduyla bankalara koştuğunda, muhtemelen bir feryat da orada atacak.

Özel Tüketim Vergisi mülkiyet hakkına müdahale noktasına geldi!

Ne yazık ki olan oldu ve 7456 sayılı “6/2/2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motolru Taşıtlar Vergisi İhdası İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” (7456 SK) 14.07.2023’de Meclis’de kabul edilerek, Cumhurbaşkanı’nın uygun bulmasını takiben 15 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete’de (RG) yayımlandı.

Vergi yağmurlarında beraber ıslanırken şemsiye ihtiyacı

Beklemiyor değildik bu yağmurları. Hatta ne şekilde olacağı konusunda tahminlerde bulunuyorduk. Görünen köy kılavuz istemez misali, doğruluğu şüphe götürür ekonomi politikaları, depremler, genel seçimler, EYT’nin çözümü, asgari ücrete, memura, emekliye zam derken kuruyan bütçeye yağmurun şart olduğunu biliyorduk da, belki naif bir şekilde insaflısını umuyorduk. Ne yazık ki öyle olmadı.

Vergi incelemeleri kapıda mı?

7440 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’dan (7440 SK) yararlanmak için yapılabilecek başvuru süresi bugün dolacak.

İhracatçı firmalar ve AB sınırda karbon düzenlemesi mekanizması

Avrupa Birliği’nin (AB) iklim politikasının temel unsurlarından biri Avrupa Yeşil Mutabakatı’dır. Avrupa Komisyonu’nun 11.122019’da sunduğu ve Avrupa Konseyi’nin hemen ele aldığı bu Mutabakat’ın amacı, 2050 yılına kadar net sera gazı emisyonunun AB’de sıfıra indirilmesi ve böylece Avrupa Kıtası’nın çevreye karşı nötral bir hale gelmesidir.

Kur farklarının vergilendirilmesi anayasaya aykırıdır!

Türk Lirası’na (TL) güven zayıflığı ve 1971- 2004 arasında ve sonrasında 2017’den günümüze iki hanenin altına inmeyen enflasyon oranı (https://data.worldbank.org/indicator/ FP.CPI.TOTL.ZG?locations=TR), Türkiye’de başta Amerikan Doları (USD) ve euro (EUR) olmak üzere dövizi serveti/sermayeyi korumada her zaman tercih edilen bir araç yapmıştır.

Enflasyon nasıl ölçülüyor? Almanya ve Türkiye karşılaştırması

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden seçilmesinin ardından yaptığı ilk konuşmada “enflasyonun yol açtığı fiyat artışından kaynaklanan sıkıntıları giderme”yi önümüzdeki günlerin en acil konu başlıklarından biri ilan etmesi, gözleri bir kez daha enflasyona çevirdi.

Emlak Vergisi’nde hukuka aykırılık

Mayıs ayı, emlak vergisi ayıdır. Mart başında başlayan emlak vergisinin ilk taksidini ödeme süresi, Mayıs ayının sonunda biter; dolayısıyla yarın son gün. Ülkemizdeki emlak vergisi, farklı açılardan hukuka aykırıdır.

Döner fiyatlarını durdurma yasası!

Almanya’da döner fiyatlarının inanılmaz yükselişi, halk arasında büyük bir şikayet konusu. 2010 yılında 3,50 Avro civarında olan döner fiyatı, bugün neredeyse 7-8 Avro. Vatandaşlar döner fiyatlarının artışını frenleyecek bir düzenleme getirilmesini talep ediyor.

Aftan yararlanan mükellef risk altında mı?

Gelen sorular çerçevesinde bugün biraz teknik bir yazı, mümkün olduğunca basitleştirerek anlatmaya çalışacağım:

Enflasyon batağında mükellefler nasıl korunacak?

Sonda söyleyeceğimi baştan söyleyeyim; maalesef Türkiye enflasyon batağından kısa sürede çıkacak gibi görünmüyor. Her durumda, temel amaç ve görevi fiyat istikrarını sağlamak olan Merkez Bankası’nın bunu mesele yapmadığı görülmekte. 14 Mayıs seçimlerinden sonra bu konuda nasıl bir yol yürünecek bilinmiyor, ancak kısa vadede tek haneli rakamları göremeyeceğimiz aşikar.

İttifaklar vergiye nasıl bakıyor? (2)

Millet İttifakı’nın “Ortak Politikalar Mutabakat Metni”ndeki vergiyle ilgili vaatler 25 başlıktan oluşmakta. Bunların yaklaşık üçte biri somut (ilk konut alımında tapu harcı almamak gibi), üçte biri ise verginin/harcın veya vergi avantajlarının (muafiyet, istisna, indirim) azaltılması/kaldırılması/yeniden düzenlenmesine ilişkin.

İttifaklar vergiye nasıl bakıyor? (1)

“Verba volant, scripta manent” (söz uçar, yazı kalır) diyerek, bu ve takip eden yazımda, -TBMM’deki mevcut temsil oranlarını dikkate alarak- üç büyük ittifakın vergiye bakış açısını ele alacağım.

Kurumlar Vergisi uygulaması özeti: Çalar saat

Kâğıt üzerinde kalan adalet, adalet değildir. Adalet için sadece iyi yasanın varlığı yetmez, onun uygulanması da gerekir! Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sayfasına girdiğinizde, üstte döner bloklardan birinde, sizi bir çalar saat görseli eşliğinde “Büyük Yapılandırma Fırsatı” yazısı karşılıyor. Kastedilen son af kanunu, kısaca 7440 Sayılı Kanun (7440 SK).

Çanlar çalınırken devlet soyulurken: “Cum-Ex” vergi kaçakçılığı

Türkiye gündeminin yoğunluğuna karşın, bugün yaşamakta olduğum Almanya’daki paskalya tatili duygusunu okuyucularımıza kısmen de olsa yansıtmak istiyorum.

Af Yasası’nda vergi kaçakçılığı suçu

09.03.2023 tarih ve 7440 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” (7440 SK) yürürlüğe girdi. 7440 SK, vergi ve matrah artırımından yararlanan mükellefler hakkında, artırımın ilgili olduğu dönemler ve vergiler bakımından vergi incelemesi ve tarh yapılmamasını öngörmektedir.

Deprem yaraları nasıl sarılacak? (3)

TBMM’de yeni kabul edilen ek kurumlar vergisi (ek KV), kurumları hazırlıksız yakalamış gözüküyor. Bir seferlik bu ek KV, farklı açılardan Anayasa’ya aykırıdır ve AYM önüne götürülmesi kesindir.

Deprem yaraları nasıl sarılacak? (2)

Türkiye’de, doğal afetlerin yol açtığı zararları ortadan kaldıracak harcamalar için ana mali kaynak, genel bütçe gelirleridir; yani, başta vergi gelirleri olmak üzere, örneğin harç, faiz, zam ve ceza gelirleri, kamuya ait taşınır ve taşınmazlardan elde edilen gelirler buraya girer.

Deprem yaraları nasıl sarılacak? (1)

Türkiye tarifi zor bir acı yaşıyor. Depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, bu felaketleri yaşayanlara da geçmiş olsun diliyorum.

2022 yılı kurum kazançlarına ilişkin Kurumlar Vergisi de af kapsamında mı?

27.01.2023 tarih ve 239 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, üzerinde pek çok açıdan konuşulması gereken bir yasa teklifidir.

Şirket kazançlarının vergilendirilmesi

Türkiye’de yüzde 20 olan kurumlar vergisi (KV) oranı, daha pandemi öncesinde getirilen geçici maddelerle 2018’den itibaren önce yüzde 22’ye, 2021 için yüzde 25’e, 2022 için ise yüzde 23’e çıkartıldı.